Pakhuis ()

Pakhuis van vier bouwlagen uit eerste helft 19de eeuw, ingericht in een vleugel van het voormalige Pieter Potklooster, waarvan de gebouwen in 1797 openbaar werden verkocht. In het interieur wijst een traditionele balkenzoldering op de oude kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Eenvoudige constructie van vier bouwlagen onder een plat dak, met een bepleisterde bakstenen lijstgevel. Deze wordt enkel in de middenas geopend door drie oplopende laadluiken, slechts door een dorpel van elkaar gescheiden, en bekroond door een windkast die de hijsinrichting beschermde. Verbouwde garagepoort.

In het interieur zijn de eikenhouten moerbalken met bewerkte sloffen op natuurstenen korbelen voor de tweede roostering bewaard. Omstreeks 1975 bevond zich op de zolder nog de gedemonteerde houten hijsinstallatie met windas.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297845 (geraadpleegd op ).


Pakhuis ()

Zeer eenvoudig pakhuis van vier verdiepingen met bepleisterde bakstenen gevel uit eerste helft 19de eeuw. De gevel, nog voorzien van een windkast die de hijsinrichting beschermde, bevat geen vensters, enkel drie ophaaldeuren - slechts door een dorpel van elkaar gescheiden - boven een ongelukkiglijk verruimde garagepoort. De aanwezigheid van eikenhouten moerbalken met bewerkte sloffen op natuurstenen karbelen voor de tweede roostering doet vermoeden dat het hier in kern om een woonhuis gaat uit eerste helft 17de eeuw, later tot pakhuis verbouwd.

Op de zolder: houten hijsinstallatie (windas-type) in gedemonteerde toestand (sinds 1975).


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4070 (geraadpleegd op ).