Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4083

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand vormde oorspronkelijk mogelijk één geheel met het rechts aanpalende nummer 21.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, met behouden smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempel. Op de eerste verdieping bleef de oorspronkelijke ordonnantie van gekoppelde kozijnen behouden, met kwartholprofiel aan de dagkanten, de kruismonelen verwijderd. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken, boven een natuurstenen daklijst met kwartholprofilering. De pui is in de twee linker traveeën verbouwd.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297892 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met behouden muurankers. Rechthoekige muuropeningen waarvan de oorspronkelijke ordonnantie - gekoppeld op eerste twee bouwlagen - bewaard bleef; stijlen met kwartholprofiel; oorspronkelijke kruisen verwijderd. Getrapte dakkapel met overhoeks topstuk boven een natuurstenen daklijst met kwartholprofilering.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4083 (geraadpleegd op ).