Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4091

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Charles Somers, naar ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1898.

Het winkelhuis Somers sluit nog aan bij het vroege oeuvre van Edouard Van Opstal. Na zijn vader de architect Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, vestigde hij zich omstreeks 1880 als zelfstandig architect. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Klassiek houten winkelraam met pilasters en entablement, naast de rechthoekige winkeldeur. De bovenbouw beantwoordt aan een tweeledig ordonnantieschema, de hoofdverdieping gemarkeerd door pilasters en een waterlijst, de twee bovenste verdiepingen door rechthoekige spaarnissen en lisenen in kolossale orde. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, op de hoofdverdieping met doorgetrokken lekdrempels en casementen op de borstwering, op de bovenste twee verdiepingen met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met breed paneel en houten kroon- en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#2009.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203899 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis met drie traveeën en vier bouwlagen, afgedekt door een zadeldak (nok parallel aan de straat). Typisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Begane grond met houten winkelpui; imitatievoegen. Hoofdverdieping geritmeerd door platte pilasters met lijstkapitelen, onderling verbonden door een vlakke, vooruitspringende architraaf. Dezelfde indeling op bovenverdieping, maar als het ware in kolossale orde opgestelde pilasters. Verder: rechthoekige vensters met lekdrempels waaronder paneel. Gelede architraaf, fries met breed paneel en kroonlijst met tandlijst als bekroning.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4091 (geraadpleegd op ).