Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4182

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit het vierde kwart van de 16de eeuw. Het ondiepe pand is ingeplant tegen de noordelijke zijbeuk van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kerkfabriek liet het samen met de aanpalende breedhuizen restaureren onder leiding van de architect Guido Derks. Een eerste ontwerp uit 1976, dat voorzag in de reconstructie van de kruiskozijnen, kreeg in 1977 een ongunstig advies van de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg wegens te ingrijpend. Vervolgens werden de plannen bijgestuurd, beperkt tot het herstel van het bak- en zandsteenparement.

De manke trapgevel van negen/acht treden met overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, waterlijsten en hoekblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Rechthoekige inkomdeur in een omlijsting met kwartholle dagkanten uit blauwe hardsteen in de middenas. De flankerende, klassieke houten winkelramen werden in de vroege 1900 aangebracht. De hardstenen insteekverdieping vormt een register van vier gekoppelde kozijnen met kwartholle dagkanten, druiplijsten en wigvormige ontlasting. Op de bovenverdieping twee aangepaste rechthoekige vensters vanaf een waterlijst, vroegere kruiskozijnen met behouden kwartholle negblokken en wigvormige ontlasting, en vernieuwde hardstenen lateien. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht in zandstenen omlijsting, samengesteld uit een rondboogluik tussen kloosterkozijnen met een druiplijst op het middenkalf; rechthoekig luik en balkgat hogerop.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#59056.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298084 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Diephuis met benedenverdieping van vier traveeën en bovenbouw van twee traveeën en met twee bouwlagen + insteekverdieping, onder zadeldak (kunstleien), uit het vierde kwart van de 16de eeuw.

Gedecapeerde bak- en zandstenen trapgevel (acht treden en topstuk) in traditionele stijl, verbouwd in de loop van de 19de eeuw en voorzien van een arduinen plint, laatstgenoemde onderbroken voor een keldermond. Boven een houten winkelpui van circa 1900 bleven gekoppelde vensters met waterlijst behouden. Bovenvensters met zandstenen neggen, sporen van vroegere zandstenen dorpels en huidige arduinen onderdorpels en latei onder rollaag. Waterlijsten die eertijds de tweeledige top markeerden werden gedeeltelijk weggekapt en zijn voorts erg verweerd. In de onderste geleding rondboogluik waarvan de verweerde imposten doorgetrokken zijn in de middenkalven van de flankerende kloosterkozijnen, laatstgenoemde met getraliede bovenlichten. Bovenste geleding met rechthoekig luik- en balkgat. Uiteindelijke bekroning door middel van overhoeks topstuk.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4182 (geraadpleegd op ).