Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4241

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

Lijstgevel met een verbouwde, bepleisterde pui en een bovenbouw in gehavende bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met vernieuwde dorpels, vroegere kruiskozijnen waarvan het middelste nog zijn middenstijl, kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormig ontlastingssysteem behouden heeft. De middenas wordt bekroond door een dakvenster met puntgevel op schouderstukken, mogelijk in oorsprong met een getrapte afwerking; rechthoekig luik met latei op karbeeltjes en gelijksoortige negblokken, onder een luikgat. Gelijkaardig dakvenster in de middenas van de achtergevel. Recent aangebracht opschrift: "t' Terrebroyke opgebouwd bij vrouwe Terrebroodts anno 1442".


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298132 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen en aangepast puntvormig dakvenster, met zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Bak- en zandstenen bovenverdieping met resten van speklagen. Aangepaste rechthoekige vensters, waarvan het middelste nog zijn middenstijl, negblokken met kwartholbeloop en wigvormig ontlastingssysteem behouden heeft. Zoldervenster met latei op karbeeltjes en gelijksoortige negblokken; bewaarde schouderstukken.

Bepleisterde en beschilderde benedenverdieping; vernieuwde dakgoot boven kwarthol geprofileerde stenen daklijst en gedichte steigergaten. Recent aangebracht opschrift: "t' Terrebroyke opgebouwd bij vrouwe Terrebroodts anno 1442".


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4241 (geraadpleegd op ).