Teksten van Winkelhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4259

Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Winkelhuis in Louis-Philippestijl op de hoek van Korte Koepoortstraat en Oude Beurs, volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de heer F. De Keyser. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een geknikt zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels onderscheiden zich door een rijk stucdecor in Louis-Philippestijl, met een patroon van casementen op penanten en borstweringen. 0orspronkelijk rustte de gevel op een klassieke houten winkelpui -en raam met pilasters, vanaf een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Vier traveeën breed, namen spiegelboogvensters met sluitsteen beide uiterste traveeën in. De weduwe De Keyser liet in 1886 door de architect François De Vooght zijde Korte Koepoortstraat een nieuwe gevelbrede winkelpui aanbrengen; de huidige winkelpui met overhoeks portaal dateert uit de naoorlogse periode. Horizontaal geleed door nagenoeg gevelbrede balkons en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van spiegelboogvensters in een vlakke omlijsting met licht geprofileerde dagkanten, geaccentueerd door stucwerksleutels; bewaard houten schrijnwerk. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door de balkons met een tandlijst, bewerkte voluutconsoles en een gietijzeren borstwering. De vensters van de tweede verdieping zijn verrijkt met voluutconsoles onder de lekdrempels, een stucwerkrozet op de onderdorpel en gietijzeren parapetten. De mezzanine met liggende spiegelboogvensters in een gelijkaardige omlijsting vormt de gevelbeëindiging, gevat tussen een cordon en de houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#296 en 1886#1563.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298147 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in second-empirestijl ()

Prachtig second-empirehoekhuis van drie + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), waarvoor bouwtoelating van 1860 (opdrachtgever: F. De Keyser).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, horizontaal gemarkeerd door doorlopende balkons op consoles met gietijzeren leuningen op de bel-etage, doorgetrokken lekdrempels en kordons. Spiegelboogvensters in omlijsting van platte banden, voorzien van een sterk bewerkte sleutel. Muurdammen en borstweringen sterk verlevendigd met spiegels, paneelwerk, medaillons en andere. Ten slotte fraaie kroonlijst met tandlijst op bewerkte modillons, waartussen de mezzanino-vensters werden uitgewerkt. Storend verbouwde benedenverdieping, bekleed met faiencetegels.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#296.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4259 (geraadpleegd op ).