Barokpoortje ()

Deuromlijsting in classicerende barokstijl uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het poortje vormt de achteruitgang van het pand ”de Drij Keerse en Parijs” aan de Melkmarkt, en is geïntegreerd in het pand ”Gouden Duyve” in de Korte Nieuwstraat.

Rechthoekige deuromlijsting uit beschilderde blauwe hardsteen, met een geprofileerd kwarthol beloop op neuten, afgewerkt met een gestrekte waterlijst. Het bovenlicht in de vorm van een ovaal radvenster, is gevat in een vlakke omlijsting met vleugelstukken, oren en een sluitsteen, onder een gekorniste, gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Houten deur met beslag, en ijzeren waaier. De achterliggende binnenplaats biedt uitzicht op de achtergevels van de huizen aan de Melkmarkt.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barokpoortje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298155 (geraadpleegd op ).


Barokpoortje ()

Achteruitgang van Melkmarkt nummer 15. Rechthoekige geprofileerde deuromlijsting op neuten, uitgevoerd in classicerende barokstijl uit de eerste helft van de 18de eeuw (beschilderde blauwe hardsteen). Ovaal radvenster als bovenlicht in omlijsting van platte banden, voorzien van sleutel; gebogen en gekorniste waterlijst met gestrekte uiteinden. Oorspronkelijke deur met beslag. Binnenplaats met uitzicht op achtergevels van huizen aan de Melkmarkt.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barokpoortje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4268 (geraadpleegd op ).