Teksten van Wapen van Oostenrijk

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4287

Wapen van Oostenrijk ()

Traditioneel diephuis genaamd "Wapen van Oostenrijk", van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), door jaarankers gedateerd 1614. Het pand vormt een ensemble met de aanpalende huizen, "den Jonghen Moriaen en den Schilt van Oistenrijk", “Swert Lam” en “Casteel van Hoochstraeten”.

De trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muur- en jaarankers met gekrulde spie. Vermoedelijk gedecapeerd in de late jaren 1930, werd het parement bij een recente renovatie gekaleid. Op de bovenverdiepingen, registers van gekoppelde rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde posten, in de 19de eeuw aangepast met een hardstenen latei en lekdrempel. De tweeledige, door omlopende waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht met geprofileerde dagkanten. Rechthoekige zijlichten met druiplijst flankeren het centrale rondboogluik met diamantkopimposten en -sluitsteen. Omlijste tondi die het middenluik tot voor kort flankeerden, werden bij de recente renovatie verwijderd. Rechthoekig luik met geprofileerde dagkanten en balkgat in de topgeleding. Verbouwde pui. Achtergevel: puntgevel.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapen van Oostenrijk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298183 (geraadpleegd op ).


Wapen van Oostenrijk ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel (zeven en acht treden + overhoeks topstuk) met zandstenen parement in traditionele stijl, 1614 gedateerd door middel van muurankers. Gekoppelde rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel 19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Top gemarkeerd door waterlijsten die om de muuropeningen heen lopen. Renaissance-inslag merkbaar in de tondi tussen rondboog- en zijvensters. Begane grond verbouwd tot moderne winkelpui. Vormt geheel met nummers 21-25, 29 en 31.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapen van Oostenrijk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4287 (geraadpleegd op ).