De Raap ()

Traditioneel breedhuis met een gebroken gevellijn uit de eerste helft van de 17de eeuw, dat samen met het aanpalende Sint-Pieterstraat 5, het pand genaamd “de Raap” vormt. Beide maken deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste, rechthoekige bovenvensters; volledig verbouwde pui. Steigergaten onder de onregelmatige daklijst en bedaking; dakvenster met puntgevel in de middenas.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Raap [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298267 (geraadpleegd op ).


De Raap ()

Vormt eenheid met Sint-Pietersstraat nummer 5, waarmede het samen het huis de Raap uit de 16de eeuw vormt. Zij maken deel uit van een reeks schilderachtige, ondiepe huisjes gebouwd tegen de onvoltooide muren van het "Nieuw Werck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De onregelmatige gevellijn volgt het verloop van de koormuur met steunberen.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gebroken gevellijn en onregelmatige daklijst en bedaking (zadeldak met pannen, leien en roofing). Behouden oude muurankers. Rechthoekige, aangepaste vensters. Steigergaten onder daklijst. Dakvensters.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Raap [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4368 (geraadpleegd op ).