't Gulick ()

Traditioneel diephuis genaamd “’t Gulick” (1563), op de hoek van Moriaanstraat en Hoofdkerkstraat, dat in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw dateert. Het hoekpand van drie bij vijf traveeën omvat drie/twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Moriaanstraat, pannen). Vroeg in de 19de eeuw werd de vermoedelijk getrapte geveltop verbouwd tot een ondiepe derde bouwlaag, die slechts één travee van de zijgevel beslaat. Leon Taems-Seghers liet de pui reconstrueren en het café inrichten in neotraditionele stijl, naar een ontwerp door de architect Gaston De Pauw uit 1946.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, zijn vroegere kruiskozijnen. Het dakvenster met bolkozijn en zadeldak in de voorlaatste travee, had vermoedelijk in oorsprong een getrapte afwerking; de flankerende dakvensters zijn van recente datum. Van de achtergevel is de getrapte geveltop bewaard. De gereconstrueerde pui heeft een kwarthol geprofileerde plint uit witte natuursteen, caféramen met middenkalf, een rechthoekige deur in de eerste, en een natuurstenen rondboogdeur in de vijfde travee, beide onder een ovaal bovenlicht met diamantkopimposten en -sluitstenen. Gevelsteen met inscriptie: "Dit huis wierd genaemd/ t' Gulick/ anno 1565". Kelder overkluisd door gedrukte tongewelven.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#21463.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Gulick [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298301 (geraadpleegd op ).


't Gulick ()

Hoekhuis genaamd 't Gulick (1563): heden typisch stamcafé. Samenstel van hoekpand van één en drie traveeën en drie verdiepingen onder afgewolfd zadeldak en aansluitend pand in de Hoofdkerkstraat van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw daterend, met aanpassingen in de 19de eeuw en een ongelukkige "restauratie" van de begane grond in het tweede kwart van de 20ste eeuw: heden worden de gevels van hun bepleistering ontdaan.

Deels bepleisterde, deels gecementeerde lijstgevels op witte natuurstenen, geprofileerde plint met regelmatig verband, voorzien van keldergaten. Muurankers met krulmotief. Rechthoekige vensters met lekdrempels, op de benedenverdieping werden waterlijsten en tussendorpels ongelukkig gereconstrueerd. Gevel langs Hoofdkerkstraat voorzien van dakkapel onder zadeldekje, geopend door middel van een bolkozijn.

Gereconstrueerde rondboogdeur in zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten. Gevelsteen: "Dit huis wierd genaemd/ t' Gulick/ anno 1565". Ovaal bovenlicht. Laatstgenoemde wordt herhaald boven rechthoekige deur aan de zijde van de Moriaanstraat.

Vermeldenswaardige kelder overkluisd door gedrukte tongewelven.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Gulick [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4389 (geraadpleegd op ).