Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4391

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis met van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, uit de tweede helft van de 16de eeuw, opgesplitst in twee woningen.

Omstreeks 1975 gedecapeerde lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Het parement van het linker pand (nummer 8) is nog vrij intact, de opstand van het rechter pand (nummer 6) werd op de bekronende gevelstrook na volledig heropgebouwd in een afwijkende ordonnantie. In het linker pand, inkomdeur met tussendorpel op korbeeltjes en aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde posten en negblokken evenals de lateien behouden bleven. Getrapt dakvenster van twee treden met schouderstukken en de aanzet van het overhoekse topstuk in de tweede travee. Het wordt geopend door een rechthoekig luik met kwartholle negblokken. In het rechter pand, tot garage verbouwde begane grond en rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298308 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Vormden oorspronkelijk een eenheid. Breedhuis van vijf traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in essentie uit de tweede helft van de 16de eeuw daterend, aangepast in de 19de eeuw. heden is nummer 8 bijna volledig gedecapeerd (vrij geslaagd).

Deels bepleisterde en beschilderde (nummer 6) en deels gecementeerde (nummer 8) lijstgevel voorzien van een getrapte dakkapel met behouden aanzet van overhoeks topstuk. Muurankers met krulmotief. Rechthoekige vensters met lekdrempels, in nummer 8 in zandstenen omlijsting van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Sporen van steigergaten onder daklijst.

Begane grond van nummer 6 verbouwd tot garagepoort; nummer 8 behield rechthoekige deur in zandstenen omlijsting met tussendorpel op korbeeltjes, gekoppeld aan twee benedenvensters.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4391 (geraadpleegd op ).