Teksten van Traditioneel rijhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4392

Traditioneel rijhuis ()

Traditoneel rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met insteekverdieping onder een plat dak, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het betreft de achterbouw van Tabaksfabriek M. Pauwels in de Wijngaardstraat. Dit gebouw werd in opdracht van Luc Peeters samen met de achter aanpalende panden in de Moriaanstraat gerenoveerd tot wooncomplex, naar een ontwerp door de architect Hugo Kinnaer uit 1988.

De gedecapeerde en recent gekaleide lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste, gedichte kozijnen met kwartholle negblokken op de insteekverdieping. Aangepaste kruiskozijnen met kwartholle negblokken, vernieuwde latei en wigvormig ontlastingssysteem op de twee bovenverdiepingen. Deze laatste worden rechts geflankeerd door gedichte, rechthoekige luiken met kwartholle negblokken. Verbouwde pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298299 (geraadpleegd op ).


Traditioneel rijhuis ()

Achtergevel van Wijngaardstraat nummer 9. Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen + insteekverdieping onder plat dak. Bak- en zandsteenbouw met muurankers uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Rechthoekige vensters in zandstenen omlijsting (negblokken en wigvormig ontlastingssysteem opgenomen in de speklagen); oorspronkelijke latei vernieuwd en tussenstijlen van de kruiskozijnen verwijderd. Blinde insteekvensters, evenals kleine vensters in rechter travee van de bovenverdieping Recente garagepoort.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4392 (geraadpleegd op ).