Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4556

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien), te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerpen noch aannemer zijn gekend.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, waarvan de pui is verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de steekboogarcade. Deze laatste rust op pilasters met sokkel en lijstkapiteel, in de middentravee uit blauwe hardsteen, vergelijkbaar met de woning van de Havenkapitein hogerop. Oorspronkelijk met blinde muurvelden, in de middenas geopend door een rechthoekige deur met bovenlicht en in de zijtraveeën door rechthoekige vensters, is de arcade vandaag volledig opengewerkt. Rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels die als puilijst fungeren. Een geprofileerde daklijst en houten gootlijst vormen de gevelbeëindiging. Het rechter aandak wijst mogelijk op een oudere kern.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281196 (geraadpleegd op ).


Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laat-classicistisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand; de begane grond is verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de segmentboogvormige muuropeningen, steunend op penanten uitgewerkt als pilasters met sokkel en lijstkapiteel; rechts, blinde nis met smal rechthoekige venster, links met later breed venster. Centrale vleugeldeur met fraai getekend bovenlicht. Belijnende puilijst die tevens fungeert als lekdrempel van de rechthoekige bovenvensters. Eenvoudige kroonlijst. Zuidelijke zijgevel met aandak (duidend op oudere kern?).


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4556 (geraadpleegd op ).