Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4589

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis met gebroken gevellijn uit de eerste helft van de 17de eeuw, dat samen met het aanpalende Melkmarkt 38, het pand genaamd “de Raap” vormt. Beide maken deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt.

Rijwoning van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempels, vermoedelijk vroegere kruiskozijnen. Houten winkelraam en kelderluik in de rechter travee.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298730 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern uit de eerste helft van de 17de eeuw daterend. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geknikte gevellijn die de rooilijn volgt. Behouden muurankers, op de tweede verdieping met gekrulde spie.

Rechthoekige vensters met lekdrempels; op de begane grond met houten kozijnen; in de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw aanpassingen van vroegere kruiskozijnen. Eenvoudige houten dakgoot. Sluit aan bij Melkmarkt nummer 38.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4589 (geraadpleegd op ).