Teksten van Traditioneel diephuis gedateerd 1663

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4641

Traditioneel diephuis gedateerd 1663 ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), door een gevelsteen gedateerd 1663. J.B. Jacops liet in 1843 de vensters van de tweede verdieping verlagen en van lekdrempels voorzien.

De trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In de pui wordt de rechthoekige inkomdeur in een hardstenen omlijsting met neuten uit de vroege 19de eeuw, geflankeerd door twee houten winkelramen. Registers van gekoppelde, rechthoekige vensters, aangepaste kruiskozijnen, op de eerste verdieping met behouden kwarthol geprofileerde dagkanten, tweedelige latei, wigvormige ontlasting en een vernieuwde hardstenen dorpel. Deze van de tweede verdieping zijn verlaagd en voorzien van hardstenen lateien en cordonvormende lekdrempels. Een barokcartouche in de middenas, ter hoogte van de borstwering van de tweede verdieping, verbeeldt een koevoet en vroeger het jaartal “1663”. De tweeledige geveltop, gemarkeerd door afgevlakte waterlijsten, wordt in het eerste register geopend door een drielicht. Lager geplaatst, rondbogig middenluik met kwarthol beloop imposten en diamantkopsleutel, tussen haast vierkante zijlichten met kwartholle dagkanten en druiplijst. Eenzelfde luik en een balkgat in de topgeleding. Achtergevel: bepleisterde puntgevel met aandak.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1843#237; foto FOTO-OF#8373.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis gedateerd 1663 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298764 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis gedateerd 1663 ()

Diephuis met traditionele trapgevel (zeven treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (asbestleien), gedateerd 1663 op verweerde gevelsteen.

Verankerd parement van zandsteen met gebruik van arduin voor de aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw namelijk pui en lateien en lekdrempels van de derde bouwlaag. Gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol beloop aan de dagkant; tweeledige lateien, aanzetstenen van tussendorpels en wigvormig ontlastingssysteem (tweede verdieping) wijzen duidelijk op de oorspronkelijke stenen kruiskozijnen.

Tweeledige top, oorspronkelijk geleed door waterlijsten in het verlengde van de dekstenen; onderaan, drielicht met van sluitsteen en imposten voorzien rondboogvenster tussen haast vierkante zijlichten. Rechthoekig luik en balkgat onder het overhoekse topstuk. Verweerde cartouche met voorstelling van koevoet en vroeger jaartal boven middentravee van tweede bouwlaag.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis gedateerd 1663 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4641 (geraadpleegd op ).