Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4682

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De beschilderde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en een geprofileerde daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting. Deze werden in de 19de eeuw verlaagd en aangepast met ontlastingsbogen, lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen. De hoge rechthoekige inkomdeur in de rechter travee, is gevat in een laatclassicistische, vlakke, hardstenen omlijsting uit de vroege 19de eeuw, met neuten en imposten onder een gestrekte waterlijst. Centraal dakvenster, in laatclassicistische stijl vereenvoudigd tot een puntgevel, tussen klimmende dakkapellen. Dit wordt geopend door een Serliaans drielicht met pilasters en doorgetrokken imposten, waarvan het rondbogige middenvenster zich onderscheidt door een gelede archivolt.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298852 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met breed centraal dakvenster tussen klimmende dakkapellen, opklimmend tot de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Traditionele, nu beschilderde lijstgevel van bak- en zandsteen met duidelijke sporen van de vroegere ordonnantie voornamelijk op bovenverdieping, na de verbouwing uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterende muurankers met kram en krul; speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels der vroegere stenen kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem. De rechthoekige vensters zelf, heden meestal verlaagd en versmald en voorzien van lekdrempels van arduin (19de eeuw), vertonen meestal een volledig bewaarde stijl met kwarthol geprofileerde negblokken, de andere zijnde blokken ingekast met hergebruik van een aantal oorspronkelijke blokken afwisselend met baksteenlagen.

Aflijnende stenen keellijst onder de dakrand. Centraal dakvenster met vereenvoudigde puntgevel. Stenen drielicht met rondboogvormig venster met afgeschuinde boogstenen op verweerde imposten en flankerende rechthoekige venstertjes; gedicht oculus in de aangepaste top.

Verbouwde begane grond (19de en 20ste eeuw); hoge rechthoekige poortomlijsting van arduin in de rechtertravee: vlakke posten met neut en imposten onder een gestrekte waterlijst. Rechts bewaarde zijkapgevel met geprofileerd schouderstuk.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4682 (geraadpleegd op ).