Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4724

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Thirion, naar een ontwerp door de architect Louis Hendrikx uit 1901.

De woning Thirion behoort tot de vroege realisaties van Louis Hendrikx, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start ging. Hendrikx was vanaf 1908 als beheerder verbonden aan de Naamlooze Maatschappij "Antwerpsche Bouwnijverheid", een bouwbedrijf dat tot aan de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen, Berchem en Borgerhout een groot aantal burger- en meergezinswoningen tot stand bracht, voor eigen rekening of in opdracht van derden. Zijn ontwerpen worden over het algemeen gekenmerkt door een conventioneel eclecticisme, materiaalpolychromie, en later decorelementen ontleend aan de art nouveau. De architect was vermoedelijk actief tot kort vóór of na de Tweede Wereldoorlog.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. De bel-etage onderscheidt zich door aediculavensters met een balustrade, chutes op de postamenten en pilasters, een entablement met rozetpaneel en een gebogen fronton op voluut- en acanthusconsoles; de penanten dragen cartouches. Op de met schijnvoegen belijnde tweede verdieping hebben de vensters een onderdorpel en een geriemde omlijsting, oorspronkelijk met stucsleutel. Van het klassieke hoofdgestel, oorspronkelijk met een gelede architraaf en een stucfries, rest slechts de houten kroonlijst met klossen en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1363.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298934 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan straat? waarvoor bouwtoelating van 1901 naar ontwerp van architect Louis Hendrikx.

Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint in neoclassicistische stijl, horizontaal gemarkeerd door puilijst, kordons, doorlopende lekdrempels en imitatiebanden op eerste en derde bouwlaag

Rechthoekige vensters: op de bel-etage in portiekomlijstingen: pilasters met ingediepte schachten op neuten, entablement met stucdecoratie bekroond door gebogen fronton; verder geaccentueerd door balusterborstweringen en stucwerk op de penanten; op derde verdieping in licht geprofileerde omlijsting met sluitsteen.

Fries onder de kroonlijst met tandlijst en klossen, versierd met stucwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1363.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4724 (geraadpleegd op ).