Teksten van Kantoorgebouw en burchtmuur

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4733

Kantoorgebouw en burchtmuur ()

Kantoorgebouw in neotaditionele stijl, oorspronkelijk een annex van het Helvetiahuis op de hoek van Jordaenskaai en Vleeshuisstraat, gebouwd in opdracht van de van oorsprong Zwitserse reder Daniel Steinmann-Haghe (1861-1911), naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1904. Het aannemersbedrijf J.H. Bolsée, Em. Hargot & Cie voerde de werken uit. Na oorlogsschade, werd het pand in opdracht van Louis Baert grondig verbouwd tot meergezinswoning, naar een ontwerp door de architect Jan Goos uit 1953, uitgevoerd in 1956. Deze ingreep hield een volledige wijziging in van de vloerniveaus en de gevelordonnantie.

Diephuis van twee traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. De trapgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de geprofileerde sokkel, speklagen, waterlijsten en kozijnen, sterk verstoord door de verbouwing van 1953-1956. In de pui met een rechthoekige inkomdeur en bovenlicht, werd het oorspronkelijke korfboogvenster vervangen door een rechthoekig drielicht met druiplijst. Ook de oorspronkelijke ordonnantie van de bovenbouw, nog slechts aangegeven door resten van de waterlijsten, is aangepast met drielichten van hetzelfde type. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop van zeven treden met overhoekse topstukken bleef integraal behouden. Een drielicht waarvan het lagere rondboogluik met waterlijst, diamantkopimposten en -sluitsteen wordt geflankeerd door kloosterkozijnen, opent het eerste register; rechthoekig luikgat in de topgeleding.

In de oostmuur werden gedeelten van de burchtmuur ingemetseld.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1904#159 en 18#31003.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw en burchtmuur [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298956 (geraadpleegd op ).


Stadswoning en burchtmuur ()

Diephuis van één travee en vijf bouwlagen onder zadeldak (asfalt). Verbouwde trapgevel in neotraditionele stijl met neogotische inslag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw verlevendigd met natuursteen (Euville?) voor vensteromlijstingen, waterlijsten en speklagen, en uitlopend op overhoekse topstukken. Drielichtsvensters: rondboogvormig middenluik tussen kloosterkozijnen in de top. In de oostmuur werden gedeelten van de burchtmuur ingemetseld (zie inleiding).


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw en burchtmuur [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4733 (geraadpleegd op ).