Teksten van Burgerhuis in rococostijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4735

Burgerhuis in rococostijl ()

Burgerhuis in rococostijl, uit het derde kwart van de 18de eeuw, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan straat, pannen), links met aandak. De gecementeerde lijstgevel is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. In de pui markeert een spiegelboogpoort de middenas, gevat in een geprofileerde omlijsting met kwarthol beloop, neuten en een rocaillesleutel uit blauwe hardsteen. Van de verbouwde zijtraveeën, oorspronkelijk geopend door steekboogvensters, zijn enkel twee spiegelbogige keldermonden bewaard, eveneens gevat in een geprofileerde, kwartholle, hardstenen omlijsting. De hoofdverdieping wordt geopend door een register van vijf steekboogvensters, gevat in een hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten en sluitsteen. Drie rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde negblokken uit zandsteen, een dorpel en een geprofileerde latei uit hardsteen, doorbreken de lage tweede verdieping. Deze is afgewerkt met een houten kroonlijst boven een kwartholle daklijst. In het interieur werd omstreeks 1975 een eikenhouten trappaal en trap in laat-barokstijl geregistreerd.

Aan de binnenplaats, traditionele gebouwen met structuur uit de 16de of de 17de eeuw. De noordvleugel wordt bekroond door een getrapte dakkapel waarin een rondboogluik met diamantkopimposten en -sluitsteen, een rechthoekig luikgat en een balkgat, waarboven de aanzet van een overhoeks topstuk.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in rococostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298957 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in rococostijl ()

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw; voorzien van muurankers. Grondig verbouwde benedenverdieping, rechts houten winkelraamomlijsting (eerste kwart van de 20ste eeuw) en links recente garagepoort; twee merkwaardige schouderboogvormige keldervensters in geprofileerde omlijsting bleven behouden, naast een fraaie poortomlijsting met geprofileerd beloop op kleine neuten en voorzien van een rocaillesluitsteen. Hoofdverdieping geritmeerd door licht getoogde vensters in vlakke omlijsting; in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van rolluikkasten. Verder haast vierkante vensters, eveneens in vlakke bandomlijsting op lagere hoogste verdieping. Eenvoudige kroonlijst. Zijgevel: puntgevel met aandak (oude kern).

Interieur: eikenhouten trappaal en trap in laat-barokstijl. Heden overdekte binnenplaats: gebouwen met structuur uit de 16de of de 17de eeuw in traditionele stijl. Noordvleugel bekroond door getrapte dakkapel met rondboogluik (diamantkopimpost en -sluitsteen); aanzet overhoeks topstuk boven balkgat en rechthoekig luikgat.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in rococostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4735 (geraadpleegd op ).