Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4829

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer W. Maclean, naar een ontwerp door Sébastien van Besten uit 1891. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit de jaren 1875 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui, met een vitrine tussen de privé- en de zij-ingang. De bovenbouw is verlevendigd met lijst- en paneelwerk en afgewerkt door een klassiek hoofgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde consoles. Rechthoekige vensters met smalle sleutel en deels omlopende geriemde omlijsting. Verbouwde benedenverdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#343.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202641 (geraadpleegd op ).


Lijstgevel ()

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Bovenbouw verlevendigd met lijst- en paneelwerk en afgewerkt met klassieke houten kroonlijst op klossen en tandlijst; de langgerekte consoles, afgewisseld met casementen, zijn onderling verbonden door een kordon. Rechthoekige vensters met smalle sleutel en deels omlopende geriemde omlijsting. Verbouwde benedenverdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4829 (geraadpleegd op ).