Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5473

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand, omstreeks 1830 samen met de aanpalende panden opgetrokken op de gronden van het vroegere Sint-Joriskerkhof. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De woning maar deel uit van een homogeen ensemble dat ook de nummers 3-5, 7 en 11 omvat.

Met een gevelbreedte van van vier traveeën, omvat de voorname rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in vlakke, hardstenen omlijsting, op de eerste verdieping vanaf de puilijst, met de ijzeren hengsels van verdwenen vensterluiken. De eerste verdieping onderscheidt zich door fraaie smeedijzeren borstweringen met kruisende pijlen en rozet, de tweede verdieping door hardstenen onderdorpels. Rechthoekige koetspoort gevat in een hardstenen omlijsting, opgebouwd uit pilasters met lijstkapiteel en een entablement waarvan de bekroning doorloopt in de puilijst. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, blinde fries en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203824 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch herenhuis ()

Neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Begane grond met schijnvoegen op sokkel van arduin. Horizontale belijning door middel van puilijst en kordon vormende lekdrempels. Rechthoekige vlak omlijste vensters, op de bel-etage met fraaie Empire-leuning. beluikt op de verdiepingen. De rechthoekige ingangspoort geflankeerd door eenvoudige pilasters van arduin.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5473 (geraadpleegd op ).