Teksten van Burgerhuis in second-empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6224

Burgerhuis in second-empirestijl ()

Burgerhuis in second-empirestijl van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, te dateren omstreeks 1870. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 2015.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige bovenvensters met een omlopende, geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten, op de eerste verdieping geaccentueerd door bewerkte sluitstenen. Klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297595 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Horizontaliserende gevelordonnantie door de doorlopende lekdrempels, kordons en hoofdgestel, bestaande uit een smalle architraaf, van casementen voorziene fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige vensters met omlopende waterlijstjes rustend op met doppen versierde imposten, op de tweede bouwlaag met versierde sleutels. Totaal verbouwde begane grond.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6224 (geraadpleegd op ).