Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6234

Neoclassicistisch burgerhuis ()

In oorsprong neoclassicistische burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), gebouwd omstreeks 1830. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De aannemer Eduard Coninckx, gevestigd in het rechts aanpalende pand, splitste het huis in 1861 voor eigen rekening op in twee woningen. Het benedenvenster van de derde travee werd aangepast tot nieuwe inkomdeur voor het afgesplitste linker pand, en de oorspronkelijke inkomdeur in de laatste travee kreeg een vlakke hardstenen omlijsting met een gestrekte waterlijst. In 1868 volgde het aanpassen van de rechthoekige vensters op de tweede verdieping tot steekboogvensters. Het rechter pand werd later samengevoegd met de rechts aanpalende panden.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig compositieschema in verkleinende ordonnantie. De klemtoon ligt op de eerste verdieping, die wordt gemarkeerd door hoge rondboogvensters met geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten, vanaf geprofileerde, cordonvormende lekdrempels. In 1868 aangepaste steekboogvensters op individuele lekdrempels met korte onderdorpel, op de lagere tweede verdieping. Gietijzeren parapetten op beide verdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen (vernieuwd in nummer 12) vormt de gevelbeëindiging. De begane grond, sinds 1861 volgens repeterend schema gekoppelde enkelhuisopstanden, is verbouwd tot winkelpuien.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#648 en 1868#147.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312239 (geraadpleegd op ).


Twee rijhuizen ()

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen, samen zes traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder zadeldak, te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rondbogige bel-etagevensters onder geprofileerde archivolten, steunend op een geleed kordon en onderlijnd door doorgetrokken lekdrempels. Steekboogvensters met individuele lekdrempels en paneel op de lagere derde verdieping. Verbouwde begane grond.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6234 (geraadpleegd op ).