Teksten van Eenheidsbebouwing van arbeidershuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70519

Eenheidsbebouwing van arbeidershuizen ()

Voormalige eenheidsbebouwing van arbeidershuizen met gecementeerde puntgevels, afgeknot bij de buitenste panden, uit het begin van de twintigste eeuw, op het kadaster ingetekend n 1906, op voorheen onbebouwde percelen.

Diephuizen van twee traveeën, één op de bovenverdieping, en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, afgewolfd in nummer 9. Ten opzichte van de toestand bij de inventarisatie in de jaren 1970, heden grondig aangepast met sterk gewijzigde muuropeningen, ten dele beschilderde cementering of vernieuwd parement, verdwenen schoorstukken in de nummers 13 en 15; het nummer 17 dat voorheen eveneens deel uitmaakte van dit ensemble is nu gesloopt.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1906/60.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing van arbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70519 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen ()

Rij van betere arbeiderswoningen van het diephuistype met puntgevels, uit het begin van de twintigste eeuw. Tweeënhalve bouwlagen; onderkelderde onderverdieping van twee traveeën, een travee op de bovenverdieping en rondvenster in de gevelpunt.

Baksteenbouw. Gecementeerde gevel op arduinen plint met verdiepte borstwering en spiegelversiering onder de dorpels. Afgesnuite bedaking voor de huizen op het einde van de rij, die rechthoekige openingen bezitten met arduinen dorpel en ijzeren I-balk met rozetten (bevestigingsbouten) als latei; het eindhuis nummer 17 bezit een dubbelvenster op de verdieping, het nummer 9 slechts een enkel venster. De middenhuizen bezitten dezelfde muuropeningen op de begane grond (doch kleiner), en in tweeën opgedeeld boogvenster op de verdieping; de nummers 13 en 15 bezitten nog de originele houten windborden als siermotief.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing van arbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/91487 (geraadpleegd op ).