Teksten van Hoeve Onze-Lieve-Vrouwenhof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76696

Hoeve Onze-Lieve-Vrouwenhof ()

Op de Poppkaart van circa 1860 aangeduid als een gesloten hoeve "Onze-lieve-Vrouwenhof", waarvan nu nog enkel de vleugel aan de straat is bewaard; de iets oudere Vandermaelenkaart (tweede kwart negentiende eeuw) geeft losse bestanddelen die U-vormig zijn ingeplant met open westzijde en dezelfde benaming, zij het met licht afwijkende schrijfwijze.

Volgens J. Ockeley zou het hier gaan om een voormalig pachthof van het klooster "Onze-Lieve-Vrouw der Roosen geplant in Gericho binnen Brussel". Iets beneden het straatniveau gelegen breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, in kern opklimmend tot het tweede kwart van de negentiende eeuw; er is immers nog geen bebouwing aangeduid op de primitieve kadasterkaart, opgemeten in het jaar 1823. Omhaagd voortuintje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Heden vrijstaande, verankerde baksteenbouw, aan de straat voorzien van een gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand; dakvenster in de as van de deurtravee. De rechthoekige muuropeningen met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen hebben nieuw schrijnwerk; de openingen veroorzaakt door de nu verdwenen diefijzers zijn duidelijk zichtbaar. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. De verankerde achtergevel vertoont anderhalve bouwlaag op zandstenen plint, kleine rondbogige bovenvensters en een rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting.

  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 34.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Onze-Lieve-Vrouwenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76696 (geraadpleegd op ).


Onze-Lieve-Vrouwehof ()

Voormalige eigendom van het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Jericho in Brussel; verlaten, vervallen en gedeeltelijk reeds afgebroken hoeve uit eind 18de eeuw (zeer verweerd jaartal in een gevelsteen naast een kapelletje van gesinterde baksteentjes). Boerenburgerhuis met een verdieping en zadeldak (pannen); baksteenbouw op een zandstenen plint; rechthoekige deur verrijkt met hoekstenen; rondboogvensters van baksteen voor de halve bovenverdieping aan de erfzijde.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Onze-Lieve-Vrouwenhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39353 (geraadpleegd op ).