Kostershuis ()

Voormalig kostershuis met omheind, met gras begroeid voortuintje, gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002).

Langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, uitzicht opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met rechthoekige vensters voorzien van arduinen dorpels en nieuwe luiken in het woongedeelte; rechthoekige deur onder hardstenen latei en dito poort onder houten latei en huiskapelletje.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kostershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76783 (geraadpleegd op ).


Hoevetje ()

Langgestrekt hoevetje met één bouwlaag en zadeldak (pannen) uit begin 19de eeuw. Baksteenmetselwerk voorzien van beluikte rechthoekig vensters met lateien en lekdrempels van arduin, bekroond met een ontlastingsboog van één rollaag; rechthoekige deur met bakstenen posten en een arduinen latei. Links, staldeur en schuurpoortje met houten lateien


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kostershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39371 (geraadpleegd op ).