Teksten van Stationplein

https://id.erfgoed.net/themas/7838

Stationplein ()

Rechthoekig plein met rotonde, gelegen vóór het station van 1883, als middelpunt van de negentiende-eeuwse verkaveling van het stationskwartier, zie d’Aubreméstraat. Tegelijkertijd convergentiepunt van het radiale stratenpatroon van de genoemde wijk, hoewel de centrale as, de Xavier Buissetstraat, niet loodrecht op het plein uitkomt zoals normaliter mag verwacht worden. In 1869 heette dit plein "Place Benoit Hanssens", benaming die nog voorkomt op het stadsplan van J. Waroquiers van 1906. In het midden van het plein bevond zich sinds 1897 het als fontein uitgewerkte standbeeld van kunstschilder Jan Portaels (1818-1895), dat in 1988 werd overgebracht naar de binnenplaats van de Portaelsschool in de Spiegelstraat nummers 62 en sindsdien vervangen werd door een met gras begroeide rotonde met een andere fontein en een anker als attribuut van het straatmuseum, zie gemeente-inleiding. De hoofdzakelijk negentiende-eeuwse pleinwanden, oorspronkelijk gekarakteriseerd door hotels en horecabedrijven, zoals blijkt uit oude prentkaarten, werden herhaaldelijk aangepast en gedeeltelijk afgebroken. Enkel het nummer 5 uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, behield grosso modo het oorspronkelijke volume en ordonnantie, maar werd gedecapeerd.

  • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 311-312.
  • CALDERON A., Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 2002, p. 70.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stationplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/109087 (geraadpleegd op ).


Stationplein ()

Vierkant plein van waaruit een aantal straten vertrekt, gekenmerkt door een bebouwing van hoofdzakelijk herenhuizen uit het einde van de negentiende eeuw of het begin van de twintigste, en uitlopend op het station uit het einde van de negentiende eeuw; bak- en hardstenen gebouw met laag en horizontaal accent, gemarkeerd door de hoek- en middelrisalieten, onder hogere uitstekende daken.

Het spoorwegviaduct en de berm lopen parallel met de Bernard Hanssenslaan; aan de stadskant geritmeerd door een aantal elliptische bogen onderlijnd en onderling verbonden met druiplijsten en bovenaan afgewerkt met blindboogjes in overstek; gesloten karakter aan de achterzijde, slechts geritmeerd door steunberen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stationplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125049 (geraadpleegd op ).